Официальный сайт примарии Сорока

Comunicat de presă Soroca Forum 2030 – oportunități practice de dezvoltare durabilă a orașului

13 Sep 2023

Soroca Forum 2030 a întrunit zeci de reprezentanți ai orașelor partenere municipalității, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și membri ai sectorului privat, pentru a face un schimb de experiență și pentru a discuta oportunitățile de dezvoltare durabilă ale orașului Soroca, prin realizarea proiectelor comune. Astfel, evenimentul a reunit, la Palatul de Cultură Soroca, cetățeni, antreprenori, locuitori din diverse orașe și parteneri internaționali ce sunt interesați să își dezvolte și să își consolideze relațiile orientate spre un viitor prosper.

Soroca Forum 2030 este un eveniment care a adus în prim plan contribuția orașelor la dezvoltarea regiunii de nord a Republicii Moldova, evidențiind, în același timp, impactul pozitiv al proiectelor transfrontaliere asupra dezvoltării urbane și rurale. Acest eveniment reprezintă un context esențial pentru explorarea și promovarea instrumentelor locale de sprijin pentru start-up-uri și pentru dezvoltarea durabilă a orașului Soroca și a regiunii înconjurătoare.

Lilia Pilipețchi, primara municipiului Soroca: „Manifestăm deschiderea pentru organizarea unui asemenea eveniment, pentru că unește oameni, orașe și antreprenori din întreaga țară și doresc să vă asigur că în municipiul Soroca ați găsit un cadru, unde sunteți în permanență bineveniți și unde toate investițiile sunt sigure și sunt protejate. Forumul este despre construirea punților dintre municipiul Soroca și investitorii din străinătate, la fel dintre antreprenorii din Republica Moldova. Pe viitor asta va fi ca o busola care ne va ajuta să răspundem întrebărilor cetățenilor noștri și așteptărilor lor. Ne dorim foarte mult să unim și să preluăm toate experiențele bune, să consolidăm eforturile, pentru a ridica și a dezvolta municipiul Soroca și pentru a-l transforma într-un oraș călduros, sănătos, creativ și în adevăratul sens, turistic”.

Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca: „Atunci când tot mai multe instituții și autorități conștientizează că prioritățile lor coincid, iar activitatea merge în același sens, este necesar de adunat și de pus în discuție atât problemele, cât și soluțiile, la fel oportunitățile lor de cooperare. Soroca Forum 2030 este un prilej de a face schimb de informații cu referire la activitățile pe care le gestionați, dar și ce acțiuni relevante sunt pentru dezvoltarea parteneriatelor. Pentru a dezvolta economia noastră avem nevoie de un dialog deschis, suntem interesați de dezvoltarea economiei raionului, a cetățenilor, dar și a celor 3289 de contribuabili”.

Steffen Lohmann, co-șef responsabil de cooperare pentru dezvoltare, Ambasada Republicii Federale Germane la Chișinau: „Dezvoltarea regională reprezintă o arie cheie pentru Cooperarea Germană în Moldova. Orașele precum Soroca sunt adevărate motoare pentru dezvoltarea regională, deoarece doar orașele ce au comunități puternice și afaceri reziliente pot fi cu adevărat poli de creștere. Guvernul German susține cu încredere orașul Soroca ca acesta să prospere în domenii ce vizează dezvoltarea economică și urbană. Vom continua să susținem Moldova ca un prieten și un partener pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru cetățeni și pentru a avansa în parcursul Moldovei către Uniunea Europeană”.

 

Karin Hoerhan, manageră de proiect „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, GIZ Moldova: „Suntem parteneri de cooperare cu Soroca din anul 2022 și suntem foarte mândri că putem să-i susținem în valorificarea potențialului său ca un pol de creștere și de dezvoltare economică. De la începutul cooperării noastre am implementat mai multe activități care au contribuit la o infrastructură și la o educație socială mai bună. Suntem foarte recunoscători pentru că avem o echipă atât de pasionată, dedicată în acest oraș cu care putem lucra. Asta arată că guvernanța locală bună este defapt unul din elementele cheie ale dezvoltării și consolidării, îmbunătățirii calității vieții în oraș și în regiune”.

Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova: „Îmi pare bine că astfel de evenimente se organizează și în regiunile țării, ceea ce înseamnă că lucrurile se mișcă spre bine. Noi vedem Soroca nu doar ca un pol de creștere, dintre cei șase poli din întreaga țară, dar, o dată cu începerea agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei este clar că unica șansă pentru țara noastră este să ne orientăm spre Uniunea Europeană. Ultimii doi ani încercăm să accelerăm toate proiectele pentru Soroca, dar și pentru zona nord a țării. Cetățenii noștri din regiunea de Nord, mediul de afaceri pot să se dezvolte doar având o țară integrată prin infrastructură și prin toate programele de dezvoltare economică cu UE”.

Tomasz Horbowski, director de țară Solidarity Fund PL în Moldova: „Sunt foarte bucuros că putem să ne întâlnim în Soroca cu partenerii din diferite țări. Astfel noi continuăm crearea acestei rețele adevărate cu orașele din diferite regiuni din Republica Moldova și încet sper că acest concept care este pus în politica națională -orașe poli de creștere- va crește. Angajamentul nostru financiar, dar și uman care-l acordăm prin prisma experienței vreau să-l percepem ca o investiție ce trebuie să fie făcută împreună”.

Soroca Forum 2030 este o inițiativă a Primăriei municipiului Soroca, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenția de Dezvoltare Regională Nord. Acest eveniment este organizat cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), prin proiectul „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, implementat de GIZ Moldova, și al Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare – Asistența Poloniei, al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone prin Solidarity Fund PL în Moldova.