Site-ul oficial Soroca

Flori în memoria eroilor căzuţi în războiul din Afganistan

14 Feb 2020

După un infernal război, ce a durat aproximativ 10 ani, la 15 februarie 1989 trupele armatei sovietice s-au retras din Afganistan. Anul acesta s-au împlinit 31 de ani de la acest eveniment, şi cu acest prilej, astăzi 14 februarie curent, au avut loc depuneri de flori la Complexul memorial în amintirea ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan de pe strada Independenţei.
Evenimentul a adunat în jurul monumentului veteranii războiului din Afganistan, Autorităţile Locale de nivelui I şi II, colaboratorii Inspectoratului de poliție, funcţionari publici, militari, şefi de secţii şi direcţii şi rudele ostaşilor decedaţi.
Această zi de memorie a fost omagiată prin discursuri ale autorităţilor. Cei prezenți la comemorare au depus flori în memoria ostașilor, care nu s-au întors de pe câmpul de luptă.
Trupele sovietice s-au aflat în Afganistan între anii 1979 şi 1989. Potrivit datelor oficiale, în această perioadă, au participat aproximativ 13 mii de moldoveni, dintre care 301 de militari şi-au pierdut viaţa, patru au fost declarați dispăruți, iar alţi peste 250 au rămas invalizi.